perjantai 12. tammikuuta 2018

Levylautasella tänään

Lihapiirakkaa ja vihannessalaattia sinappisella salaatinkastikkeella.




Jo lapsena äidin tekemä levylihapiirakka oli suurta herkkuani. Sitten se unohtui pitkäksi, pitkäksi ajaksi, kunnes taas pari vuotta sitten kekkasin alkaa sitä valmistamaan. Siitä tuli myös murun suurta herkkua ja on varma valinta paistaa lihapiirakka ja tarjota sitä aterialla jos haluaa saada miehen hyvälle tuulelle. No miehiä on tietysti monenlaisia niin kuin makujakin, mutta meillä tämä toimii ja vanha sanonta: tie miehen sydämeen käy vatsan kautta, pätee tässä oikein hyvin.

Tällä kertaa tein pohjan ja kannen valmiista lehtitaikinasta, mutta jos haluat ja jaksat kaulita, niin mikä ettei, ainahan omatekoinen on plussaa. Nyt laiskuus ja ehkä pienoinen kiirekin pani turvautumaan valmiiseen.



Täytteeseen käytin:

2dl pitkäjyväistä riisiä (keitä ohjeen mukaan). 1 sipuli (kuullota öljyssä pannulla ja sekoita keitetyn riisin joukkoon). 400g nautasikajauhelihaa (ruskista pannulla ja lisää makusi mukaan suolaa, ripaus valkopippuria ja maustepippuria sekä currya). Sekoita riisi-sipuliseoksen kanssa ja lisää joukkoon 1/2-1 tl cayennepippuria. Lopuksi vielä lisää seokseeen 1,5-2 dl hienoa juustoraastetta (itse käytän ihan tavallista edamia, sillä juuston tarkoitus on paistettaessa sitoa ainekset yhteen, mutta jos haluat juuston tuovan täytteeseen lisämakua, niin käytä ihmeessä jotain voimakkaampaa juustoa).

Valmistus:

Jaa puolet kaulitusta lehtitaikinasta reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle (= pohja). Lisää täytemassa pohjan päälle (jätä reunoille n 2cm tyhjää ja nosta ne piirakan reunoiksi). Sekoita 2 dl kevyt- tai ruokakermaa ja 2 kananmunaa sekä 1/2 tl suolaa ja 1/2 tl sokeria keskenään ja kaada kermamunaseos piirakan täytemassan päälle. Asettele toinen puolikas lehtitaikinasta piirakan kanneksi ja venytä sivut napakasti piirakan pohjan alle n 1 cm matkalta. Pistele piirakan pinta haarukalla ja voitele kananmunalla. Paista 200*C n puoli tuntia kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Nauti:

Lämpimänä tai kylmänä raikkaan vihannessalaatin ja kylmän maidon tai kotikaljan kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Levylautasella tänään

Lihapiirakkaa ja vihannessalaattia sinappisella salaatinkastikkeella. Jo lapsena äidin tekemä levylihapiirakka oli suurta herkkua...