torstai 11. tammikuuta 2018

Illallinen kahdelle

ja kaksi kärpästä yhdellä iskulla... elikkä pääruoka ja jälkiruoka samasta perustuotteesta.

Huomasin, että jääkaapin hyllyn perukoille oli unohtunut avaamaton smetana purkki ja parasta ennen päiväys oli menetetty jo pari päivää sitten. Harmittelin, että iso purkillinen (350g) herkullista hapankermaako roskiin. Ei käy ja mietin, että voihan hapanta maitoakin käyttää lettu- tai pannukakkutaikinaan, niin miksei sitten smetanaa...



Kokeillaanpa, päätin - ja sekoitin mittakannussa purkillisen smetanaa + kaksi kananmunaa ja lisäsin vettä, niin että nesteen määräksi tuli 1 litra. Vielä vajaa 1 tl suolaa ja 2 tl sokeria, 1 dl tattarijauhoja ja 3 dl vehnäjauhoja ja lopuksi vielä n 1/2 dl öljyä. Avot siinäpä lettutaikina, joka maistuu sekä suolaisen, että makean täytteen kanssa. Paistoin taikinasta isolla pannulla kasan räiskäleitä, jotka tuntuu suussa samettisen pehmeiltä ja maistuu mukavasti hieman blineille. Siis tosi helppo ja nopea vaihtoehto blinitaikinalle ja täytteeksi sopisi varmasti myös perinteiset blinien lisäkkeet.


Räiskäleitten kaveriksi tein kahta suolaista ja kahta makeaa täytettä, ihan sillä perusteella mitä kaapista sattui löytymään.


Suolaiset täytevaihtoehdot "pääruualleni" olivat:

1)  1/2 purkillista säilyketonnikalaa (vedessä), 1 keitetty kananmuna silputtuna, 2 rkl chilimajoneesia, 1 rkl rasvatonta maitorahkaa, hyppysellinen suolaa 

2) 1 dl rasvatonta raejuustoa, reilu 1/2 dl kurkkusalaattia (tai pilkottuja suolakurkkuja), 2 rkl rasvatonta maitorahkaa, 1/2 tl sitruunapippuria (tämä täyte kannattaa valuttaa siivilässä hetki ennen tarjolle panoa, koska nestettä erittyy rahkasta ja raejuustosta melko paljon)




Makeat täytevaihtoehdot "jälkiruualleni" olivat:

3) 2/3 dl rasvatonta maitorahkaa, 2 rkl kermavaahtoa, 1/2 dl luumusosetta, 1/2 dl mysliä, 2 tl sokeria (koristeeksi suklaa nomparellejä tms)

4) ja tietysti perinteiset mansikkalettuhillo ja vaniljalla maustettu kermavaahto                                   



Juomaksi nautimme mieheni kanssa kivennäisvettä (minä) ja kylmää maitoa (muru). Mutta sopisivatpa nämä varmasti illanistujaisiin tarjottavaksi viinilasillisen seuranakin.

                                                                    Bon appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Levylautasella tänään

Lihapiirakkaa ja vihannessalaattia sinappisella salaatinkastikkeella. Jo lapsena äidin tekemä levylihapiirakka oli suurta herkkua...